Daan Verbruggen

Daan (1e jaar HBO-V stagiair) vindt respect voor cliënten het allerbelangrijkste

“Het grootste misverstand over werken in een verpleeghuis, van mij en mijn klasgenoten, was dat de zorg niet uitdagend en complex zou zijn. Het was dan ook een lichte teleurstelling toen we hoorden dat we een stageplek in een verpleeghuis kregen.

Tijdens mijn stage op een afdeling voor mensen met dementie heb ik ervaren dat ouderen met dementie erg interessant zijn. Iedere dag is anders en moet je als verpleegkundige je best doen om er een waardevolle dag van te maken voor de bewoners.
Het werken op een afdeling voor mensen met dementie vraagt veel van je communicatieve vaardigheden. Op school heb ik de theorie gehad, tijdens de stage kon ik het toepassen. Iedere bewoner is verschillend en het is fijn om contact te maken en een vertrouwensband op te bouwen. Zo kun je als verpleegkundige een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van de bewoners. Dat is voor mij ook de uitdaging!

Het is om meerdere redenen leuk om in de zorg te werken. Het geeft je voldoening; je bent nuttig bezig voor de medemens. Deze voldoening uitte zich bij mij in vertrouwen en dankbaarheid die ik voelde en kreeg van de bewoners. Dat is een fijn gevoel en ik fietste elke dag blij en voldaan naar huis.
Geen dag is hetzelfde, en als verpleegkundige heb je de taak om met je kennis, creativiteit en optimisme bewoners een waardevolle dag te bezorgen. Iedere dag is zo een nieuwe uitdaging.
Bovenal vond ik het erg gezellig en leuk om mijn dag door te brengen met de ouderen. Ik heb zoveel mooie verhalen, spreekwoorden, wijsheden en opvattingen gehoord. En ook de activiteiten waar ik samen met andere collega’s en bewoners aan heb meegedaan waren erg leuk.


Wat me erg heeft geïnspireerd is dat in de omgang met anderen is respect erg belangrijk is. Op de afdeling had ik veel contact met mensen die niet meer verbaal kunnen communiceren. Door hen respectvol te benaderen en hun keuzes te respecteren, kwam ik als (stagiaire) verpleegkundige ‘dichterbij’ de oudere cliënt. Dat helpt in de zorgrelatie.’’

Bekijk ook het verhaald van Ella.